Beecroft Building

Landscape photo of the modern glass-fronted Beecroft building with a large tre in the foreground

© Jack Hobhouse

 

Location Science Area
Department(s) Physics
About the building

The five floors above ground provide the very highest quality offices, meeting rooms and collaboration spaces.  These areas have been designed to foster collaborative working in a visually connected, acoustically controlled environment. Offices and collaboration spaces are organised within a five-storey atrium connected by a meandering staircase to enhance social interactions. Breakout spaces are arranged at half levels within the atrium, with informal seating arranged around double-height curved blackboards. These provide opportunities for group working and serendipitous meetings.

Below ground the 16-metre-deep complex of high-specification laboratories have been designed to house extremely environmentally sensitive atomic-level experiments that will advance the University’s research into areas such as quantum science and technology, and probe the fundamental laws of nature. The new laboratories are among the very best globally. They can maintain temperature to within a tenth of a degree, and reduce the amount of vibration down to the width of a few atoms. 

The building has also been designed with sustainability in mind, utilising ground source heat, combined heat and power and demand-led ventilation.

Completion

March 2018. It was officially opened by Sir Tim Berners-Lee in September 2018.

Awards
  • RIBA National Award 2019
  • RIBA South Regional Award and Building of the Year 2019
  • Project of the Year in the Oxfordshire Property Festival Awards 2019
  • S-Lab Award for Excellence in Laboratory Design, Management and Operation 2019
  • Constructing Excellence SECBE Award for Integration & Collaborative Working 2019
Architect Hawkins Brown
Main contractor Laing O'Rourke
 
1 Start 2 Complete
List of site pages